Wednesday, March 11, 2009

HeRWAI panel bij de CSW
>Loeky Droesen is bestuurslid van wo=men en programma medewerkster vrouwenrechten bij Aim for human rights.

"Gister, 10 maart, bracht ik de hele dag door in de church building waar de side events plaatsvinden. Ik had twee panels aangevraagd bij het CSW NGO’s comité. Lang niet alle panelaanvragen worden toegekend, dus ik was blij dat we de kans kregen onze informatie te delen.

Om 10 uur gingen we van start met een panel waarin we ons Health Rights of Women Assessment Instrument (HeRWAI) presenteerden. Emilia Muchawa, (Zimbabwe Womens Lawyer’s Association), Fezeka Mantakan (Masinanyane, Peddie office, South Africa) en Nompuurko Rarayi (Empilisweni Masimanyane Aids Centre, South Africa) namen deel aan het panel om hun ervaringen met het gebruik van HeRWAI te delen. Het is altijd spannend om te zien hoeveel mensen er op je panel zullen afkomen. Tijdens de CSW is de keuze die mensen hebben enorm, dus we waren heel blij te zien dat de zaal bomvol (80/85 deelnemers) zat. Mensen, die wat later aankwamen, moesten staan.

Veel van de panels tijdens de CSW zijn een beetje saai. Veel speeches, weinig interactie met de zaal. Dat wilden wij anders doen. We begonnen ons panel met het stellen van een aantal vragen aan de zaal. Wie komt er uit het zuiden, wie uit het noorden, wie werkt in gezondheidssector ect. In korte tijd hadden we een beeld van de diversiteit van de deelnemers.

Daarna vertelde ik het verhaal van Thambo, een vrouw die op straat loopt en opeens neervalt. In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat ze zware bloedarmoede heeft. Ik vroeg aan de zaal mogelijke redenen van haar situatie te geven. In korte tijd hadden we een hele lijst. Vervolgens bespraken we welke mensenrechten hiermee mogelijk verbonden waren.

De drie panelists vertelden over hun ervaringen met HeRWAI. De spreeksters uit Zuid Afrika, die werken op grass roots niveau op het platteland in hun provincie, benadrukte dat het werken met HeRWAI hen had geleerd, dat je het beleid van je overheid en de mensenrechtenverplichtingen moet kennen, voor een effectievere lobby. Emilia van de Zimbabwaanse Women’s Lawyers Association vertelde dat ze veel ervaring hadden met het recht en lobby activiteiten, maar dat de HeRWAI structuur hen had geholpen hun analysewerk te versterken.

Er waren heel veel vragen uit de zaal en aan het einde van de bijeenkomst bleek ik veel te weinig brochures ect. bij me te hebben. Ze werden ongeveer uit mijn handen getrokken. Mensen komen echt naar de CSW om kennis op te zuigen en daar hebben we met dit panel een goede bijdrage aangeleverd.” Loeky Droesen

No comments: