Skip to main content

Oxfam novib gender projecten

Marian ter Haar, werkzaam bij NISB en de gekozen Nederlandse Vrouwenvertegenwoordigster bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 2009

"Tegen het begin van de avond ga ik met een aantal Nederlandse NGO-delegatieleden naar de presentatie van Oxfam-NOVIB in het church center. Het was een inspirerende en originele presentatie na al de meer strategische activiteiten van vandaag.

Carmen Reinoso van NOVIB sprak over de manier waarop zij hun partners proberen aan te zetten tot positief beleid op ‘gender roles’.
NOVIB heeft als visie dat er zonder aandacht voor gender aspecten en gender gelijkheid geen vooruitgang wordt geboekt in het uitbannen van armoede. NOVIB werkt via financiƫle ondersteuning, deskundigheidsbevordering en het stimuleren van leiderschap van vrouwen door specifieke vaardigheidstraining.

Hoe beoordeelt NOVIB haar partners als het niet lukt op de manier waarop zij dit wenst? Dan hanteert NOVIB het ‘stoplicht’ in de beoordeling van projecten. Rood betekent dat een project in de gevarenzone is en als men de aanpak niet positief wijzigt in de bovenstaande richting dan kan NOVIB haar relatie beeindigen. Oranje betekent dat er werk aan de winkel is, dan komt er een advies hoe een verbetering gerealiseerd kan worden. Groen is het oordeel als men tevreden is over de gender-basis in het werk.

Josephine Kasande, partner van NOVIB, verteldeover WEMAN Uganda, Women and Men see their Lives Change, experiences from Uganda, from household level to wider society. Josephine woont en werkt in een afgelegen gebied in Oeganda waar ze geboren en getogen is. Ze neemt ons mee in haar innovatieve gender justice programma, ze werkt met mensen uit de lokale gemeenschap.
Ze vertelt over de veranderende levens in Uganda, aan de hand van de gesprekken die ze gehad heeft met de mensen uit de lokale gemeenschappen.
Strategieƫn zijn:
• gender aktie leren;
• gender mainstreaming en economische ontwikkeling;
• global learning, netwerken en beleidsbeĆÆnvloeding.

Josephine laat beelden zien uit het dorp. Een ervan is het beeld van een vrouw en drie kinderen en een man. Op de foto heeft de man witte voeten omdat hij met eten bezig geweest is, een man die maar 1 vrouw heeft en dat is bijzonder daar.
Dan laat ze een dia zien met een tekening waarin de veranderingen zichtbaar zijn. Allerlei kleine illustraties laten zien dat ze graag in harmonie willen leven met hun partners en kinderen, aldus Josephine. In het midden een tekening van een man die zijn vrouw slaat, er zal niet over gesproken worden maar het kan wel getekend worden. Ook zie je een tekening van een man en vrouw die elkaar vast houden. Veel van de tekeningen gaan over rollen en taken in de huishouding.
Dan laat ze een foto zien met een man die helpt met de huishouding hij doet de afwas. Daarnaast weer een tekening met een ‘challenge tree’, een tekening van allerlei getekende plannen en situaties die ze wensen. Deze man had een alcoholprobleem en daar tekent hij over. Soms kan je er niet over praten maar wel tekenen.

Een foto van een vrouw die een foto maakt van haar gezin met 4 kinderen en een man. Ook een mooie tekening van vrouwen met hun dromen. Deze vrouwen hebben deze tekening gegeven aan de vrouw van de president. Dat was bijzonder omdat niet de vrouwen maar de mannen dergelijke rituelen doorgaans op zich nemen. Vrouwen en vooral de talrijke kinderen die daar nu eenmaal bij horen, maken een dergelijke presentatie ondenkbaar. In dit geval wisten de vrouwen de mannen zover te krijgen dat zij gingen oppassen.

Smart and Effective, the female condom
www.condomsforall.com
Monique Demenint van Oxfam-Novib

Genderongelijkheid is de route waarlangs de HIV/AIDS epidemie vooral ellende veroorzaakt bij meisjes en vrouwen. Veel ongewenste zwangerschappen. Gebruik van een ‘female condom’ is beter, het verandert rollen en vrouwen hebben zelf de zaak in de hand, het kan ingedaan worden lang voor de sex. Je kunt het een keer bespreken en daarna hoeft het niet meer.

'Universal access', beschikbaarheid vergroten, verspreiding stimuleren door pleitbezorging. Vrouwen hebben de zeggenschap over het eigen lijf.
Niet alleen vrouwen die risico lopen, maar iedereen die het wil en die controle wil over het eigen lijf, simpel en effectief, zou het moeten gebruiken. Als meer vrouwen het gebruiken, zal er innovatie komen wat het product ten goede kan komen. Datzelfde geldt voor de marketing, enzovoorts. Als het meer gebruikt wordt, worden ze ook goedkoper. Dat is nu nog wel een probleem.
Seksuele rechten moeten erkend worden en iedereen heeft een verantwoordelijkheid om HIV/AIDS uit de wereld te helpen. Ook mannen moeten de verantwoordelijkheid nemen, maar met een betere beschikbaarheid van het vrouwencondoom hebben vrouwen meer controle over hun leven. Monique vertelt dat de Permanente Vertegenwoordiger bij de VN van Nederland wil zich inspannen de ‘female condom’ in de ‘draft conclusions’ op te nemen.” Marian ter haar

Comments

Popular posts from this blog

Blog #4 by Sanne: We need progress on Loss & Damage!

Today the CSW’s main outcome document, the Agreed Conclusions, continued. At this CSW66, it is not only essential that we move forward on gender equality issues, but also on climate, environmental and disaster-risk reduction action! We need to connect to existing discussions in different UN-spaces to ensure that our discussions here in New York strengthen our intersectional, transformative climate action and that gender equality is central. Because we want this CSW to ensure that we deal with environmental & climate crises as coherently and strongly as possible. We can’t wait any longer!

Gender and the Energy Transition: the Hidden Face of Women in Energy Poverty

In the pursuit of gender equality and the empowerment of all women and girls, it is imperative to acknowledge and address the multifaceted challenges they face, especially in a world where economic crises, such as energy shortages, disproportionately impact women and girls. This year’s theme of the CSW resonates deeply with the current global landscape, where women bear a disproportionate burden in the face of rising living costs and the connecting energy crisis.   As the institute 75inQ, our mission is to shed light on the hidden gendered face of the challenges to achieve a just energy transition . During times of economic turmoil, persistent gender inequalities, such as the income gap and limited financial flexibility, weigh more heavily on women. Consequently, women are more frequently impacted by energy poverty, especially in single-headed households, which are predominantly headed by women. Women based on their gendered roles in care responsibilities heav i ly depend on energy ser

The ABC of CSW58

By Zoe Nussy, Michiel Andeweg, Joni van de Sand, Heather Barclay This is an ABC of words you hear a lot here @ CSW58. Here goes: Abstinence - you'll hear this from the conservative opposition  - they're trying to promote this as the best way to address the HIV epidemic Beijing is a great landmark agreement for women's rights, but a lot has advanced since then. We're working to make sure that our rights are left not in 1995, and that the advances we have made have been recognised. Comprehensive Sexuality Education is the best way to give people the ability to make free and positive decisions about their sexuality. Now we are reminding member states of its importance so they keep it in the final document. Diversity - that is a word that you may not hear here. We are fighting hard to have "women in all their diversity" reflected in the text. And others are fighting to take it out. Elimination of violence and discrimination is central in the CSW negotiations a