Wednesday, March 11, 2009

Panel over Huiselijk Geweld


Loeky Droesen is bestuurslid van wo=men en programma medewerkster vrouwenrechten bij Aim for human rights.

Meteen na het panel over HeRWAI hield ik in een veel kleinere zaal, een panel over de ontwikkeling van ons Human Rights Compliance instrument on Domestic Violence. Dit instrument zal hopelijk in de lente van 2010 helemaal gereed zijn, maar we wilde toch graag deelnemers van de CSW op de hoogte stellen. Ook hier was de opkomst enorm, meer dan 30 mensen in een zaaltje waar er 20 in kunnen. Het werd dan ook erg warm.

Lesley Anne Foster van Masimanyane, een van de co-developing organisations van het instrument, nam ook deel aan het panel. Samen legden we uit dat de 10 organisaties die bij de ontwikkeling betrokken zijn, in eigen land zien, dat er tegenwoordig vaak wel wetgeving is met als doel huiselijk geweld uit te bannen. Maar die wetgeving wordt niet uitgevoerd. Het is dus nodig methodes te ontwikkelen die het makkelijker maken voor lokale NGO’s om hun overheden verantwoordelijk te houden.

Er ontstond een interessante discussie over huiselijk geweld, oorzaken en mogelijke oplossingen.
Wat weer opviel is dat huiselijk geweld in alle landen en culturen een probleem is. Het onderliggende probleem blijft de fundamentele machtsongelijk tussen mannen en vrouwen. Geweld tegen vrouwen is een zeer hardnekkig probleem. Bv in Noorwegen is de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, vooral ook in het delen van zorgtaken, de laatste 15 jaar, sterk verbeterd. Toch zijn nog steeds evenveel gevallen van huiselijk geweld. In de USA sterven elke dag 4 vrouwen als gevolg van huiselijk geweld en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Je zou hopeloos kunnen worden van het feit dat geweld tegen vrouwen zo’n hardnekkig probleem is. Toch geven ontmoetingen zoals deze juist veel energie. Ik zal nog vaak terugdenken aan de jonge vrouw uit het noorden van Kenia. Ze was net verkozen als gemeenteraadslid in haar lokale gemeentebestuur. En ze had zeer zware weerstand ondervonden. “Dat doet een goede moslim vrouw niet.’ Vrouwen die het opnemen tegen zulke grote sociale druk, om het leven van vrouwen te verbeteren, zijn mijn heldinnen.

Verder staat geweld tegen vrouwen zeker op de internationale politiek agenda. Het is nu aan de NGO’s en de nationale politiek om die aandacht in actie om te zetten. Ons instrument zal daar ook een bijdrage aan leveren.

Aan het einde van de bijeenkomst werd ik nog verrast door een Amerikaanse die me een check van 100 dollar wilde geven voor ons goede werk. Ik was ontroerd door het gebaar, maar een Amerikaanse personal check kun je alleen innen met een Amerikaanse bankrekening. Het geld heb ik dus niet wel een goed gevoel. Voor meer informatie, zie Aim website Human rights impact resource center“ Loeky Droesen

No comments: