Monday, March 9, 2009

USA en de CSW

Loeky Droesen is bestuurslid van wo=men en programma medewerkster vrouwenrechten bij Aim for human rights.

“Een van de meest gehoorde opmerkingen van deelnemers aan de 53 ste CSW is, “Wat is het toch geweldig dat de Verenigde Staten een nieuwe regering heeft.” De VS had onder de regering Bush mensenrechten, en al helemaal de rechten van vrouwen, niet hoog op de agenda staan. Er was zelf actieve tegenwerking op het gebied van seksuele en reproductieve rechten, de zogenaamde gag rule. Die regel zorgde ervoor dat vrouwen wereldwijd minder informatie kregen over de bestaande opties voor family planning en bescherming tegen seksuele overdraagbare aandoeningen, waaronder HIV/Aids. President Obama heeft die regel afgeschaft en ook weer de bijdrage van de VS aan de UNFPA, United Nations Population Fund, herstelt.

De Amerikaanse CSW delegatie spreekt nu in het openbaar over het belang van het VN-vrouwenverdrag, CEDAW. (De VS heeft als een van de weinige landen dit verdrag nooit getekend) In de onderhandelingen over de draft agreed consultions wil de VS nog niet meegaan met een tekst die stelt dat alle landen “should ratify CEDAW, without reservations”. De tekst die de VS voorstelt spreekt over “to promote the ratification of CEDAW”, maar de VS delegatie spreekt openlijk over de intentie van de regering Obama om CEDAW te ratificeren. (Dat wordt nog erg lastig want de VS senaat moet instemmen met de ratificatie)
Ook was het hoofd van de delegatie vandaag aanwezig bij een side event waar de 30ste verjaardag van CEDAW en de 10de verjaardag van het optionele protocol werd gevierd.

Eerder in de week was ik bij een borrel van de International Association of Women Judges, IAWJ. Na een aantal speeches van indrukwekkende vrouwelijke rechters uit o.a. Kameroen, Kenia en Tanzania (Wil je een beeld krijgen over de omstandigheden waaronder die rechters rechtspreken, kijk dan eens naar de documentaire “Sisters in Law” te koop op DVD), sprak de delegatieleidster van de VS.

Ze was onder de indruk van de blijdschap waarmee ze was begroet bij de VN. Er waren haar zelf mensen komen zoenen om haar te bedanken voor de positieve uitstraling en positie van de VS. Ze had de opluchting die iedereen voelt over de veranderde standpunten van de VS, aangrijpend gevonden. Grappig was haar verhaal over de geschrokken reactie van een diplomaat uit Zambia. De VS delegatie was op de man afgestapt met de woorden: “Hi, we are the new US delegates, How are you? Happy to meet you!” De Zambiaanse diplomaat dacht even dat het een grapje was. De VS die hem aansprak, dat was niet eerder voorgekomen.

Op mijn vraag of de Verenigde Staten achter de verbetering van de VN gender architecture staan, werd voorzichtig beamend gereageerd. In ieder geval is er een open communicatie met de NGO's die de GEAR campagne aansturen.

De VS delegatie benadrukten tijdens de bijeenkomst op donderdag dat president Obama en de minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, vrouwenrechten een belangrijk issue vinden. En dat merken we hier bij de CSW. Vrouwenrechten hebben eindelijk weer de steun van een belangrijk land”. Loeky Droesen

No comments: