Thursday, April 2, 2009

Uren discussie rond één klein woordje

Hilde Kroes, werkzaam bij World Population Foundation, lid van Wo=Men, is bij de VN in New York voor vergadering van de Commission on Population and Development.

Het is donderdagavond na zessen in de avond en mensen beginnen een beetje onrustig heen en weer te lopen. De onderhandelingen zijn al vanaf vanochtend vroeg bezig en er komt maar weinig informatie naar buiten. Het is gissen wat er achter de grote houten deuren gebeurt. Niet alleen dat maakt mensen onrustig, maar ook het feit dat er vandaag een agreement moet komen. Morgen is de dag gereserveerd voor praktische vergaderzaken.

Geruchten zijn er genoeg: vandaag nog was de EU een groep, toen vielen ze uit elkaar, daarna waren ze weer terug als een groep en nu zijn ze alleen uit elkaar op de paragrafen die over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten gaan. Zambia en Zuid Afrika zijn stevige partners, ze brengen ervaringen uit hun landen mee als het gaat om de gevolgen van het gebrek aan seksuele en reproductieve dienstverlening.

Het thema dit jaar lijkt moeilijker dan gedacht. De review van de afspraken die 15 jaar geleden zijn gemaakt is een aanleiding voor de conservatieve landen (Syrie, Pakistan en Egypte voorop) om hun onvrede uit te spreken over die afspraken. Hoewel de PoA van 1994 niet meer onderhandelbaar is, vertraagt deze onvrede het proces erg. Geraffineerd komen ze met tekstvoorstellen die niet in lijn zijn met deze afspraken. Wij leveren dan teksten aan die wél opgetekend staan voor de progressieve landen.

Men kan het niet eens worden over het woordje 'services'. 'Reproductieve dienstverlening' betekent alles van informatie, educatie, zorg, ondersteuning, behandeling, rond reproductie. Abortus valt daar ook onder en dat is en blijft een heikel punt. Twee uur hebben ze vergaderd over dat woordje, zonder succes. De discussie is opgeschoven naar een later tijdstip. Ergens vannacht.

Ondertussen stuurden de oppositie organisaties een paniekmail naar hun collega's in Amerika. Ze beschreven deze bijeenkomst als 'de ergste VN bijeenkomst sinds 10 jaar', door de aanwezigheid van ons. Ze riepen hun collega's op met spoed naar de VN te komen om te helpen in hun lobby. Twintig extra tegenstanders van onze issues traden vandaag aan. Maar het lijkt een beetje te laat. Ondertussen verspreiden ze het nieuws dat wij pornografie en pedofilie promoten. Wij verstaan echter heel andere dingen onder seksuele rechten.

Het wordt een latertje vanavond!

No comments: