Monday, March 1, 2010

Redelijk soepele registratie op zondag


Het veel ons alleszins mee. Het kostte ons vanochtend (zondag) maar tweeënhalf uur om het VN-toegangspasje te bemachtigen. Even na negenen sloten we ons aan bij de pakweg dertig vrouwen die al stonden te wachten. Het was niet koud, de zon scheen, de sneeuw aan de rand van de weg, slechts een enkele auto reed over de 1st Avenue.
Nathalie Lasslop (Cordaid) was ons al voor, queeing samen met Jessica Nkuuhe uit Oeganda, directeur van Hivos-partner Urgent Action Fund Africa. Nkuuhe zit in het side-event van Cordaid morgen/maandag “Meet Women Human Rights Defenders”. Even later viel mijn oog op een tasje waarop niet alleen CEDAW-Working Group Initiative stond (altijd interessant voor de co-rapporteur CEDAW-schaduwrapportage Nederland), maar ook Hivos. Dat bleken afgevaardigden van een Hivos-partner uit Indonesië, waarvan Ireen Dubel onlangs in Jakarta collega’s had ontmoet.
Toen het hek van het VN-gebouw open ging om 10 uur waren die dertig vrouwen voor ons verviervoudigd. Onder de queue-jumpers sprongen de Italianen, de Iraniërs en de Afrikanen in het oog. Die laatste hadden wel smeuige verhalen: de regeringsdelegatie uit Nigeria zou maar liefst uit 60 leden bestaan, terwijl voor iedereen onduidelijk wie nu eigenlijk acting president is. Veel plaatsvervangende schaamte onder de Afrikaanse jongeren (V/M) van de International Women’s Health Coalition.

We hoorden dat er nog maar 900 registraties hadden plaatsgevonden, terwijl die toch al op vrijdag begonnen was. Toen we Dewi Suralaga (Cordaid) bij het foto-gedeelte van de registratie troffen begrepen we een beetje waarom. Op vrijdag had een deel van het VN-personeel wegens sneeuwstorm hun werkplek niet kunnen bereiken. We hoorden verhalen over anderhalve voet sneeuw (45 cm).
Maar goed, dat betekent qua registratie nog een paar duizend te gaan. Dat zal de voorspelde chaos morgen niet verminderen. Luidden de berichten een paar dagen geleden nog dat alle officiële sessies van de CSW, inclusief de opening en andere ceremoniële bijeenkomsten, naar het noodgebouw waren verplaatst (met nauwelijks NGO-plaatsen), vandaag hoorden we weer dat de beweging terug was ingezet, in ieder geval voor de eerste dagen. Dat betekent dat we toch een poging gaan wagen de opening mee te maken op maandag.

Leontine Bijleveld
WO=MEN Dutch Gender Platform en Netwerk VN-Vrouwenverdrag

No comments: