Skip to main content

CSW68: Nederland zit in het bestuur!

Foto van de CSW67 slotceremonie waarbij enkele van de Nederlandse delegatieleden de camera inkijken
Nederland is op dit moment een nieuw lid in de CSW Bureau. Wat betekent dit voor de invloed die Nederland kan hebben op het proces en de uitkomsten van de CSW? En is dit nou juist een voordeel of niet voor het Nederlands maatschappelijk middenveld? We bespraken het afgelopen 28 juni samen met Robin de Vogel van de Permanente Vertegenwoordiging (PV) bij de VN in New York.  

Lidmaatschap 
Joke Brandt, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de VN, zit in de Bureau namens de ‘West-Europa en Andere Landen Groep’. In deze ‘Andere Landen Groep’ zitten onder andere de VS en IsraĆ«l. Landen bepalen zelf of ze een ambassadeur of een expert afvaardigen voor deze rol. Een volledig overzicht van de leden staat online (hier).  

 

Het lidmaatschap is voor twee jaar. Nederland is dus Bureau-lid tijdens de 68ste CSW in 2024, maar ook tijdens Beijing+30 in 2025. In dat jaar worden er geen Agreed Conclusions uitonderhandeld maar komt er een politieke verklaring en onderhandelen de landen over de CSW-thema's vanaf 2026.  

 

Wat doen ze (niet)? 
De Bureau is het dagelijks bestuur of presidium van de Commissie (CSW). Het speelt een belangrijke rol bij met name de voorbereiding en werkmethodes van de jaarlijkse CSW-bijeenkomsten. De Bureau werkt hierbij nauw samen met UN Women. 

 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Bureau-leden alvast inhoudelijk met elkaar gaan onderhandelen. UN Women - en niet de Bureau - is verantwoordelijk voor het schrijven van de SG report (een inhoudelijk rapport van de Secretaris Generaal van de VN, dat gebruikelijk in december wordt gepresenteerd en een inhoudelijk startpunt is voor de CSW) of de zero draft (de eerste concept onderhandeltekst van het slotdocument). Ook selecteert UN Women de experts voor de Expert Group Meeting die in oktober plaatsvindt en waarvan de inhoudelijke papers en presentaties input leveren voor de SG report 

 

De facilitator  
Antonio Lagdameo uit de Filippijnen is de voorzitter van het dagelijks bestuur. Hij mag de facilitator aanwijzen voor de komende CSW, die de onderhandelingen zal modereren. Het afgelopen jaar was dit de ambassadeur uit ArgentiniĆ«. De nieuwe facilitator wordt waarschijnlijk bekendgemaakt in september.   

 

Nederland lijkt wel bereid deze verantwoordelijkheid op zich te nemen mocht die kans, dit jaar of volgende jaar, zich voordoen. Het vergt wel veel capaciteit en het zou de tijd bij de PV voor interactie met maatschappelijk middenveld wel kunnen beĆÆnvloeden. Ook is het niet mogelijk om tegelijkertijd in het EU-onderhandelingsteam te zitten, een rol die Nederland het afgelopen jaar op zich had genomen. 

 

Gesloten paragrafen 
Bij de 67ste CSW was het de facilitator, met steun van de Bureau, die het nieuwe proces van ‘gesloten paragrafen’ voorstelde. Het hangt van de nieuwe facilitator en de andere Bureau-leden af of dit ook bij de komende onderhandelingen gebruikt gaat worden.  


Youth Dialogue 
Afgelopen jaar vond ook voor het eerst de Youth Dialogue plaats tijdens de CSW. Dat is een nieuw onderdeel van de werkmethoden (‘methods of work’) van de CSW. Hier valt nog heel wat op te verbeteren in proces en uitvoer, dus hopelijk kan Nederland daar aan bijdragen vanuit hun Bureau-lidmaatschap.  

 

Al lijkt de 68ste CSW nog een eind weg (11 - 22 maart 2024 om precies te zijn), de voorbereidingen zijn alweer gestart! 


Door Nadia van der Linde, WO=MEN


Fotocredit: WO=MEN
Bijschrift: CSW67 slotceremonie

Comments

Popular posts from this blog

The CSW68 is a wrap!

  Met Nederlands ambassadeur en CSW Facilitator Yoka Brandt op de foto na afloop van de CSW68 “We have reservations on the text. We don’t have instructions to proceed to adoption .” After seven days of negotiations at the UN during this year’s Commission on the Status of Women (CSW), Nigeria almost blocked the negotiated outcome document from being adopted. Almost, because after some formal and informal interventions in Conference Room 4, the Nigerian delegate, flanked by the Dutch Ambassador Yoka Brandt, added: “I now have instructions to support the adoption.” On the balcony filled with civil society as well as in the plenary room there was a clear sigh of relief followed by enthusiastic applause, hugging and photo taking. We have Agreed Conclusions ! Early negotiations As usual, the CSW negotiations process started early February with a Zero Draft , developed by UN Women and the CSW Bureau. And with input and inspiration taken from the Secretary General Report. For the EU...

CSW68 Youth Dialogue statement by Fenna Timsi

  Dutch youth representative Fenna Timsi gives her statement in the CSW68 Youth Dialogue On Thursday afternoon, 14 March 2024, the Dutch youth representative Fenna Timsi gave her statement in the CSW68 Youth Dialogue inside the UN. The reflections from several participants of this year's Youth Dialogue - the second ever as part of the CSW - were that it has much improved compared to last year. Importantly, many more of the people who were given the floor were actually young people themselves. Many of the statements were rich and relevant in content with clear and important messages for the government delegates in the other room in the UN who had started the negotiations for the outcome document. Read Fenna's statement below or see the full Youth Dialogue here (Fenna's statement is at 1:20:10). Dear all,   As the Dutch UN Youth Representative, I thank you to speak independently on behalf of young people in the Netherlands, not on behalf of the government. I spoke to many yo...

Blog van ngo-vertegenwoordiger Gijs Verbraak - week 1

Minister Dijkgraaf (OCW) schud de hand van ngo-vertegenwoordiger Gijs Verbraak Zo, de eerste week van de CSW68 zit erop. Een leuke en drukke week!  Side events   De eerste dagen heb ik vooral evenementen bijgewoond om informatie op te halen. Er worden hier heel veel bijeenkomsten, ‘side events’ genoemd, georganiseerd door overheden en door het maatschappelijke middenveld en activisten.  Ik heb veel geluisterd naar en gesproken met vrouwen en meisjes die te maken hebben met discriminatie en achterstelling. Vrouwen en meisjes die door het systeem in armoede leven. Of die niet worden geaccepteerd simpelweg door wie ze zijn, wat ze doen of van wie ze houden. Aangrijpende verhalen die het belang van de CSW onderstrepen.  Ook heb ik als vertegenwoordiger van het Nederlandse maatschappelijke middenveld in de delegatie deelgenomen aan een aantal officiĆ«le gesprekken zoals samen met de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger Fenna Timsi met minister Dijkgraaf van Onderwijs, ...