Nederland is op dit moment een nieuw lid in de CSW Bureau. Wat betekent dit voor de invloed die Nederland kan hebben op het proces en de uitkomsten van de CSW? En is dit nou juist een voordeel of niet voor het Nederlands maatschappelijk middenveld? We bespraken het afgelopen 28 juni samen met Robin de Vogel van de Permanente Vertegenwoordiging (PV) bij de VN in New York.
Lidmaatschap
Joke Brandt, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de VN, zit in de Bureau namens de ‘West-Europa en Andere Landen Groep’. In deze ‘Andere Landen Groep’ zitten onder andere de VS en IsraĆ«l. Landen bepalen zelf of ze een ambassadeur of een expert afvaardigen voor deze rol. Een volledig overzicht van de leden staat online (hier).
Het lidmaatschap is voor twee jaar. Nederland is dus Bureau-lid tijdens de 68ste CSW in 2024, maar ook tijdens Beijing+30 in 2025. In dat jaar worden er geen Agreed Conclusions uitonderhandeld maar komt er een politieke verklaring en onderhandelen de landen over de CSW-thema's vanaf 2026.
Wat doen ze (niet)?
De Bureau is het dagelijks bestuur of presidium van de Commissie (CSW). Het speelt een belangrijke rol bij met name de voorbereiding en werkmethodes van de jaarlijkse CSW-bijeenkomsten. De Bureau werkt hierbij nauw samen met UN Women.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Bureau-leden alvast inhoudelijk met elkaar gaan onderhandelen. UN Women - en niet de Bureau - is verantwoordelijk voor het schrijven van de SG report (een inhoudelijk rapport van de Secretaris Generaal van de VN, dat gebruikelijk in december wordt gepresenteerd en een inhoudelijk startpunt is voor de CSW) of de zero draft (de eerste concept onderhandeltekst van het slotdocument). Ook selecteert UN Women de experts voor de Expert Group Meeting die in oktober plaatsvindt en waarvan de inhoudelijke papers en presentaties input leveren voor de SG report.
De facilitator
Antonio Lagdameo uit de Filippijnen is de voorzitter van het dagelijks bestuur. Hij mag de facilitator aanwijzen voor de komende CSW, die de onderhandelingen zal modereren. Het afgelopen jaar was dit de ambassadeur uit Argentiniƫ. De nieuwe facilitator wordt waarschijnlijk bekendgemaakt in september.
Nederland lijkt wel bereid deze verantwoordelijkheid op zich te nemen mocht die kans, dit jaar of volgende jaar, zich voordoen. Het vergt wel veel capaciteit en het zou de tijd bij de PV voor interactie met maatschappelijk middenveld wel kunnen beĆÆnvloeden. Ook is het niet mogelijk om tegelijkertijd in het EU-onderhandelingsteam te zitten, een rol die Nederland het afgelopen jaar op zich had genomen.
Gesloten paragrafen
Bij de 67ste CSW was het de facilitator, met steun van de Bureau, die het nieuwe proces van ‘gesloten paragrafen’ voorstelde. Het hangt van de nieuwe facilitator en de andere Bureau-leden af of dit ook bij de komende onderhandelingen gebruikt gaat worden.
Youth Dialogue
Afgelopen jaar vond ook voor het eerst de Youth Dialogue plaats tijdens de CSW. Dat is een nieuw onderdeel van de werkmethoden (‘methods of work’) van de CSW. Hier valt nog heel wat op te verbeteren in proces en uitvoer, dus hopelijk kan Nederland daar aan bijdragen vanuit hun Bureau-lidmaatschap.
Al lijkt de 68ste CSW nog een eind weg (11 - 22 maart 2024 om precies te zijn), de voorbereidingen zijn alweer gestart!
Door Nadia van der Linde, WO=MEN
Fotocredit: WO=MEN
Bijschrift: CSW67 slotceremonie
Comments