Skip to main content

CSW68: Nederland zit in het bestuur!

Foto van de CSW67 slotceremonie waarbij enkele van de Nederlandse delegatieleden de camera inkijken
Nederland is op dit moment een nieuw lid in de CSW Bureau. Wat betekent dit voor de invloed die Nederland kan hebben op het proces en de uitkomsten van de CSW? En is dit nou juist een voordeel of niet voor het Nederlands maatschappelijk middenveld? We bespraken het afgelopen 28 juni samen met Robin de Vogel van de Permanente Vertegenwoordiging (PV) bij de VN in New York.  

Lidmaatschap 
Joke Brandt, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de VN, zit in de Bureau namens de ‘West-Europa en Andere Landen Groep’. In deze ‘Andere Landen Groep’ zitten onder andere de VS en Israël. Landen bepalen zelf of ze een ambassadeur of een expert afvaardigen voor deze rol. Een volledig overzicht van de leden staat online (hier).  

 

Het lidmaatschap is voor twee jaar. Nederland is dus Bureau-lid tijdens de 68ste CSW in 2024, maar ook tijdens Beijing+30 in 2025. In dat jaar worden er geen Agreed Conclusions uitonderhandeld maar komt er een politieke verklaring en onderhandelen de landen over de CSW-thema's vanaf 2026.  

 

Wat doen ze (niet)? 
De Bureau is het dagelijks bestuur of presidium van de Commissie (CSW). Het speelt een belangrijke rol bij met name de voorbereiding en werkmethodes van de jaarlijkse CSW-bijeenkomsten. De Bureau werkt hierbij nauw samen met UN Women. 

 

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Bureau-leden alvast inhoudelijk met elkaar gaan onderhandelen. UN Women - en niet de Bureau - is verantwoordelijk voor het schrijven van de SG report (een inhoudelijk rapport van de Secretaris Generaal van de VN, dat gebruikelijk in december wordt gepresenteerd en een inhoudelijk startpunt is voor de CSW) of de zero draft (de eerste concept onderhandeltekst van het slotdocument). Ook selecteert UN Women de experts voor de Expert Group Meeting die in oktober plaatsvindt en waarvan de inhoudelijke papers en presentaties input leveren voor de SG report 

 

De facilitator  
Antonio Lagdameo uit de Filippijnen is de voorzitter van het dagelijks bestuur. Hij mag de facilitator aanwijzen voor de komende CSW, die de onderhandelingen zal modereren. Het afgelopen jaar was dit de ambassadeur uit Argentinië. De nieuwe facilitator wordt waarschijnlijk bekendgemaakt in september.   

 

Nederland lijkt wel bereid deze verantwoordelijkheid op zich te nemen mocht die kans, dit jaar of volgende jaar, zich voordoen. Het vergt wel veel capaciteit en het zou de tijd bij de PV voor interactie met maatschappelijk middenveld wel kunnen beïnvloeden. Ook is het niet mogelijk om tegelijkertijd in het EU-onderhandelingsteam te zitten, een rol die Nederland het afgelopen jaar op zich had genomen. 

 

Gesloten paragrafen 
Bij de 67ste CSW was het de facilitator, met steun van de Bureau, die het nieuwe proces van ‘gesloten paragrafen’ voorstelde. Het hangt van de nieuwe facilitator en de andere Bureau-leden af of dit ook bij de komende onderhandelingen gebruikt gaat worden.  


Youth Dialogue 
Afgelopen jaar vond ook voor het eerst de Youth Dialogue plaats tijdens de CSW. Dat is een nieuw onderdeel van de werkmethoden (‘methods of work’) van de CSW. Hier valt nog heel wat op te verbeteren in proces en uitvoer, dus hopelijk kan Nederland daar aan bijdragen vanuit hun Bureau-lidmaatschap.  

 

Al lijkt de 68ste CSW nog een eind weg (11 - 22 maart 2024 om precies te zijn), de voorbereidingen zijn alweer gestart! 


Door Nadia van der Linde, WO=MEN


Fotocredit: WO=MEN
Bijschrift: CSW67 slotceremonie

Comments

Popular posts from this blog

CSW Revitalisation conversations in the region

  Photo: Facilitation team (Liliane Nkunzimana, Lopa Banerjee, Nadia van der Linde, Ivy Koek) What do you think about when you hear countries are committed to 'revitalize' the UN Commission on the  Status of Women (CSW)? "Oh, is it dying?" is one of the responses I've gotten, as if the CSW is holding on to its last straws at the moment, in desparate need of resuscitation. The challenges ahead for the current multilateral system, as well as for many of our national governments, are huge. In order to give gender equality and the rights of all women and girls a bit more of a boost, UN Women has been encouraging countries to commit to a process to 'revitalize' the CSW. And now that this has indeed been taken on board by governments from around the world in the recent Pact for the Future, the conversation is moving to: So what does that mean? During the NGO Forum in Geneva that took place just prior to the UNECE Beijing+30 Regional Review in October 2024 I co-f...

Aandachtspunten voor de CSW delegatie en onze democratie

Hieronder lees je de presentatie met aandachtspunten voor de Nederlandse CSW delegatie gegeven door Britt Myren, Atria, tijdens de CSW69 NGO briefing op de Nederlandse ambassade (Permanente Vertegenwoordiging) in New York. De bijeenkomst werd zeer goed bijgewoond met 40+ deelnemers uit het Nederlands maatschappelijk middenveld - we pasten niet meer aan de tafel en er ontstond een tweede ring - en met een welkomstwoord en dialoog met het hoofd van de delegatie, staatssecretaris Mariëlle Paul. 11 maart 2025 “Let us be clear, gender equality is not just a goal, it is the foundation of a just and sustainable world.”    Deze woorden gebruikte de Ambassadeur van Canada en ECOSOC president gisteren bij de opening ceremonie van de CSW, de VN Commissie voor de Status van Vrouwen . Als maatschappelijk middenveld herkennen wij deze boodschap en benadrukken het belang van ons functioneren in een sterke democratie. Dit belang kan niet onderschat worden, net zo min als het belang van de jui...

Access Denied Campaign

Following many concerns and calls for support received from activists who were not able to come to New York, WO=MEN – jointly with members and partners - took the initiative to launch a campaign to call attention to the exclusion of defenders from meaningfully participating in the CSW: ACCESS DENIED! “Without the active participation of women and the incorporation of women’s perspective at all levels of decision-making, the goals of equality, development and peace cannot be achieved.” - Beijing Platform for Action The ACCESS DENIED campaign seeks to address the stark contrast between Beijing’s call for participation of women back in 1995 already and the reality of exclusion faced by many activists who had wished to be here at this 30 year anniversary of Beijing. Particularly activists from the global South , black and brown women, women with disabilities, youth, trans and gender non-binary people, sex workers and undocumented migrants face exclusion. Denied access due to visa obstacle...