Skip to main content

Dicht die digitale kloof

Vrouwen en meiden worden onvoldoende vertegenwoordigd in de technologiesector en het is van groot belang dat de digitale kloof voor vrouwen gedicht wordt. Al in 1995 in Beijing werden de mogelijkheden van digitale technologie onderkend, evenals de mogelijke bedreigingen. Hier een verslag van het CSW69 Side Event "Breaking Barriers in Tech Careers" van het Koninkrijk der Nederlanden samen met de Republiek van El Salvador en Cybersecurity Tech Accord op 11 maart 2025.

Sprekers:
•    Ondersecretaris-Generaal en hoge vertegenwoordiger voor ontwapeningszaken, H. Exc. Izumi Nakamitsu
•    Staatssecretaris voor funderend onderwijs en emancipatie Koninkrijk der Nederlanden, H. Exc. Mariëlle Paul
•    Permanente Vertegenwoordiger van de Republiek El Salvador voor de VN, H. Exc. Egriselda López
•    Edna Conway, CEO of EMC Advisors
•    Ing. Selene Giupponi Managing Director for Europe, Resecurity & Council Member, Women4Cyber Foundation
•    Naria K. Santa Lucia General Manager Diversity lead Microsoft Philanthropies
•    H. Exc. Evelyn Wever-Croes Premier van Aruba.

Talent

Er ligt een belangrijke uitdaging in het vergroten van het aandeel vrouwen in Science Technology and Mathematics (STEM). In de VS wordt circa 35% van de banen in de techsector ingevuld door een vrouw. De gendergap wordt nog groter als het om leiderschap gaat, het aandeel vrouwen in leidinggevende rollen of management is aanzienlijk lager.  

Het belang van gelijke vertegenwoordiging in deze sector ligt niet alleen in de ‘andere’ blik die vrouwen kunnen bieden, maar vooral ook in het feit dat zonder de bijdrage van vrouwen en meisjes, een groot potentieel aan talent onbenut blijft. Talent dat kan worden ingezet ten behoeve van de technologische vooruitgang. Juist op een moment dat de ontwikkelingen razendsnel gaan is het lage aandeel van vrouwen persistent, slechts een op de 5 medewerkers in kunstmatige intelligentie (AI) is vrouw. Als naar verwachting de groei van de technologiesector in de toekomst alleen maar zal toenemen, is het essentieel dat actief wordt ingezet op het vergroten van het aandeel vrouwen in deze sector.

Goede voorbeelden

Ms Egriselda López, permanente vertegenwoordiger van El Salvador bij de VN, benoemt hoe in El Salvador met educatie een brede basis wordt gelegd om het aandeel van meisjes in technische vakken te vergroten. Door op de basisschool STEM laagdrempelig aan te bieden komen meisjes vroeg in aanraking met deze vakken. Voordat vooroordelen en stereotypering hun zelfvertrouwen kan ondermijnen en enthousiasme remmen. In vervolgopleiding zijn beurzen en mentorprogramma’s voor meisjes en vrouwen stimulerend en nuttig. Ze schetst tot slot hoe een fellowshipprogramma in cybersecurity een stimulerend en aanzuigend effect heeft op gehad op bijdrage van vrouwen in dit door mannen gedomineerde werkgebied.

Een ander aspect dat bijdraagt aan betere vertegenwoordiging van vrouwen in de techsector is dat vrouwen als ze eenmaal aan het werk zijn, ook moeten worden behouden voor die sector. Essentieel is daarbij een goede ondersteuning op de werkvloer en het creëren van een werkomgeving met gelijke kansen op promotie en bescherming tegen intimidatie. Ook het wegnemen van praktische obstakels door aandacht te geven aan work-life balance en mogelijkheden te bieden voor ouderschapsverlof en kinderopvang. En als vrouwen toch besluiten om hun carrière te onderbreken voor het vervullen van zorgtaken, dan moeten ze daarna ook eenvoudig weer kunnen terugkeren op de werkvloer. Mannen moeten daarin ook ondersteunen, of zoals Edna Conway stelde: “Be fearce: if men are not standing on your side; move them away!”

Het instellen van quota is bewezen effectief om het aandeel van vrouwen te vergroten. Er is dus geen reden om zulke quota’s niet in te stellen vertelt ondersecretaris-generaal van de VN ms. Izumi Nakamitsu. Zo heeft de VN stappen gezet om door middel van quota meer vrouwen beter vertegenwoordigd te krijgen in de diplomatieke wereld van de internationale veiligheid en cyberveiligheid. De werkgroep op dit onderwerp heeft besloten om te investeren in het verhogen van het aandeel vrouwelijke diplomaten. Mede door het instellen van een quotum is het aandeel vrouwelijke diplomaten in de werkgroep nu hoger dan 50%. Ze voegt toe: “Don’t consider this as a zero-sum, this is for everyone!” En ze stelt ons gerust dat, ondanks straffe tegenwind van enkele grote naties, de VN niet opgeeft.

Ing. Selene Guipponi (Women4Cyber Foundation) benoemt het belang van publiek-private samenwerking bij het instellen van beurzen en mentorprogramma’s voor vrouwen. Zij licht toe dat elke nieuwe vorm van technologie een nieuwe vorm van criminaliteit brengt. Het terugdringen van cybercrime vraagt om een holistisch en niet alleen een technologische aanpak. Cybersecurity, zegt ze, is niet moeilijk maar gewoon problemen oplossen, puzzels maken. In fundamenteel onderwijs kun je jonge meisjes al meteen enthousiasmeren voor het oplossen van dit soort puzzels. Het aandeel van vrouwen in cybersecurity is nog maar 22%. 

Naria K. Santa Lucia (Microsoft Philanthropies) spoort ons aan tot een push back op de push back. Ze wijst erop dat er niet alleen morele argumenten zijn om vrouwen op de techwerkvloer te krijgen maar de economische argumenten. Het is verspilling van talent als vrouwen geen gelijke kansen krijgen en de veiligheid van landen en bedrijven is in het geding als dat talent niet benut wordt.

In de slotopmerking duidt de premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, hoe zo’n publiek private samenwerking kan bijdragen aan de doelen om vrouwen beter gerepresenteerd te krijgen. Het Futura-programma op Aruba ondersteunt en stimuleert vrouwen actief in technologie door middel van verschillende initiatieven. Het programma inspireert jonge meisjes om technologische vernieuwers en leiders te worden, door ze de tools en het mentorschap te bieden om hun eigen technische oplossingen te ontwikkelen, want concludeert premier Wever-Croes: “The development of the digital transformation cannot take place without half of humanity.”

Door Karin van der Heiden, directeur-bestuurder Atria

Comments

Popular posts from this blog

CSW Revitalisation conversations in the region

  Photo: Facilitation team (Liliane Nkunzimana, Lopa Banerjee, Nadia van der Linde, Ivy Koek) What do you think about when you hear countries are committed to 'revitalize' the UN Commission on the  Status of Women (CSW)? "Oh, is it dying?" is one of the responses I've gotten, as if the CSW is holding on to its last straws at the moment, in desparate need of resuscitation. The challenges ahead for the current multilateral system, as well as for many of our national governments, are huge. In order to give gender equality and the rights of all women and girls a bit more of a boost, UN Women has been encouraging countries to commit to a process to 'revitalize' the CSW. And now that this has indeed been taken on board by governments from around the world in the recent Pact for the Future, the conversation is moving to: So what does that mean? During the NGO Forum in Geneva that took place just prior to the UNECE Beijing+30 Regional Review in October 2024 I co-f...

Aandachtspunten voor de CSW delegatie en onze democratie

Hieronder lees je de presentatie met aandachtspunten voor de Nederlandse CSW delegatie gegeven door Britt Myren, Atria, tijdens de CSW69 NGO briefing op de Nederlandse ambassade (Permanente Vertegenwoordiging) in New York. De bijeenkomst werd zeer goed bijgewoond met 40+ deelnemers uit het Nederlands maatschappelijk middenveld - we pasten niet meer aan de tafel en er ontstond een tweede ring - en met een welkomstwoord en dialoog met het hoofd van de delegatie, staatssecretaris Mariëlle Paul. 11 maart 2025 “Let us be clear, gender equality is not just a goal, it is the foundation of a just and sustainable world.”    Deze woorden gebruikte de Ambassadeur van Canada en ECOSOC president gisteren bij de opening ceremonie van de CSW, de VN Commissie voor de Status van Vrouwen . Als maatschappelijk middenveld herkennen wij deze boodschap en benadrukken het belang van ons functioneren in een sterke democratie. Dit belang kan niet onderschat worden, net zo min als het belang van de jui...

Access Denied Campaign

Following many concerns and calls for support received from activists who were not able to come to New York, WO=MEN – jointly with members and partners - took the initiative to launch a campaign to call attention to the exclusion of defenders from meaningfully participating in the CSW: ACCESS DENIED! “Without the active participation of women and the incorporation of women’s perspective at all levels of decision-making, the goals of equality, development and peace cannot be achieved.” - Beijing Platform for Action The ACCESS DENIED campaign seeks to address the stark contrast between Beijing’s call for participation of women back in 1995 already and the reality of exclusion faced by many activists who had wished to be here at this 30 year anniversary of Beijing. Particularly activists from the global South , black and brown women, women with disabilities, youth, trans and gender non-binary people, sex workers and undocumented migrants face exclusion. Denied access due to visa obstacle...