Minister Dijkgraaf (OCW) schud de hand van ngo-vertegenwoordiger Gijs Verbraak |
Zo, de eerste week van de CSW68 zit erop. Een leuke en drukke week!
Side events
De eerste dagen heb ik vooral evenementen bijgewoond om informatie op te halen. Er worden hier heel veel bijeenkomsten, ‘side events’ genoemd, georganiseerd door overheden en door het maatschappelijke middenveld en activisten.
Ik heb veel geluisterd naar en gesproken met vrouwen en meisjes die te maken hebben met discriminatie en achterstelling. Vrouwen en meisjes die door het systeem in armoede leven. Of die niet worden geaccepteerd simpelweg door wie ze zijn, wat ze doen of van wie ze houden. Aangrijpende verhalen die het belang van de CSW onderstrepen.
Ook heb ik als vertegenwoordiger van het Nederlandse maatschappelijke middenveld in de delegatie deelgenomen aan een aantal officiële gesprekken zoals samen met de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger Fenna Timsi met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap (OCW). We spraken over het vergroten van inclusiviteit in het onderwijs maar ook over de rol van eerlijke belastingen in het verbeteren van de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen in het Mondiale Zuiden.
De onderhandelingen
Op donderdagochtend 14 maart zijn de onderhandelingen begonnen. Eigenlijk zouden de onderhandelingen pas in de middag beginnen, maar doordat de VN geldtekort heeft – meerdere landen hebben hun bijdragen nog niet overgemaakt – zijn de openingstijden beperkt en zullen de lidstaten dit jaar niet tot in de late uurtjes in de VN mogen onderhandelen. Dus werd er maar vast iets eerder begonnen op donderdag.
Na meerdere schriftelijke rondes voorafgaand aan de CSW, gaven de landen op donderdag en vrijdag hun laatste gewenste wijzigingen mondeling door in een grote plenaire zaal. Hierna zal de CSW Bureau, waar Nederland dit jaar ook in zit, samen met UN Women een nieuwe versie opstellen. Volgende week wordt die nieuwe tekst dan per paragraaf en regel voor regel behandeld om overeenstemming te vinden. Het slotdocument van de CSW is uiteindelijke een consensusdocument.
Hoewel deze eerste twee dagen soepel zijn verlopen en de onderhandelingen op vrijdag zelfs vóór lagen op schema, liggen verschillende onderhandelingsblokken (groepen landen die ‘als één’ onderhandelen) nog ver uit elkaar. Zo worden diversiteits-themas en het gender-inclusief maken van overheidsbeleid en publieke diensten sterk verdedigd door de meer progressieve blokken waaronder de EU, De Mountains (een groep landen met oa Canada, Noorwegen, Australië en anderen) en BAG (een groep Zuid-Amerikaanse landen). Maar veel landen in het mondiale zuiden leggen juist de nadruk op het oplossen van armoede van vrouwen en meisjes door het verbeteren van de financiering waaronder het verminderen van de schuldenlast en eerlijkere belastingen.
En in deze tijd met meerdere nationale en regionale conflicten liggen onderhandelende partijen nog mijlenver van elkaar op alle paragrafen waarin de rechten van vrouwen en meisjes in verband worden gebracht met conflict situaties.
Het is nu duidelijk waar alle landen staan. Nu moeten ze met elkaar op zoek naar compromissen. Samen met de lidorganisaties van WO=MEN, Atria en anderen vanuit het (inter)nationale maatschappelijk middenveld zitten we in actiemodus om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk landen tekst ondersteunen die de positie van vrouwen en meisjes in al hun diversiteit verbeterd.
- Gijs Verbraak, CSW68 ngo-vertegenwoordiger
Lees ook:
- Kennismaking met CSW68 ngo-vertegenwoordiger Gijs Verbraak hier
Comments