Skip to main content

CSW66: Renate's verlag van het Jongeren Forum

Renate Adriaansens, National Gender Youth Activist bij UN Women en mede-oprichter van Young Feminist Ambassadors, deelt haar ervaring tijdens de CSW66 Youth Forum die begin maart plaats vond. 

Meer dan 1700 deelnemers gingen tijdens het 2-daagse Youth Forum met elkaar in debat.

Jongeren, delegatieleden, UN Women officials en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld gingen het gesprek aan over gendergelijkheid, klimaat en een betekenisvolle rol van jongeren hierbinnen.

Gendergelijkheid en de klimaatcrisis - dat zijn onderwerpen waar betekenisvolle jongerenparticipatie wederom cruciaal is. Bij het CSW66 Jongeren Forum werden dit jaar krachtige boodschappen hierover gedeeld voor meer betekenisvolle jongerenparticipatie en meer inclusiviteit. 

Leiderschap en onderdrukking
Gedurende de twee dagen van het Youth Forum werden verschillende aspecten van het verband tussen gendergelijkheid en klimaatverandering en leiderschap van jongeren in klimaat- en genderrechtvaardigheid besproken. Zo werd er dieper ingegaan op het belang van rekening houden met de verschillende dimensies van onderdrukking waarmee jongeren te maken hebben bij het bespreken en het vormen van beleid rondom gendergelijkheid en klimaatverandering. Er was ook actieve participatie van jongeren die behoren tot gemarginaliseerde groepen en gemeenschappen. 
Er werd specifieke aandacht besteed aan de rol van meisjes en wat precies betekenisvolle jongerenparticipatie betekent. Sanne van de Voort sprak in een panel over haar rol als civil society vertegenwoordiger in de Nederlandse delegatie.

Generation Equality
We spraken verder over hoe de ontwikkeling van de CSW66 naar de COP27 (de klimaatconferentie die gepland staat voor november 2022) aansluit bij de Generation Equality Agenda. Generation Equality is de naam die is gegeven aan het Beijing+25 proces, met aandacht voor wat er is behaald sinds de Beijing vrouwenconferentie in 1995 en wat de prioriteiten en acties zijn voor de komende jaren. 


Art by Maitree Muzumdar
Artivism
Tijdens het forum speelde artivism, kunst met een activistische boodschap, een cruciale rol in het vertalen van de krachtige gesprekken naar performative art, expressie en dans. De gesprekken in het Forum werden direct vastgelegd in een graphic recording door de jonge artiest Maitree Muzumdar.

Art by Maitree Muzumdar

Aanbevelingen
Naast de gesprekken die gevoerd werden, gingen jongeren en deelnemers ook met elkaar in gesprek in (digitale) break-out rooms over de aanbevelingen voor de Agreed Conclusions en wat voor hen belangrijk is als het gaat om gendergelijkheid, klimaatverandering en betekenisvolle jongerenparticipatie. De uitkomst van het forum zijn deze aanbevelingen van jongeren voor de Agreed Conclusions (het slotdocument van de CSW). Deze aanbevelingen zijn gemaakt aan de hand van meer dan 30 consultaties met jongeren wereldwijd. Ze zijn gedeeld met alle Permanente Vertegenwoordigingen bij de VN in New York.
De invloed van de aanbevelingen en de stem van jongeren was al direct merkbaar. Zo spraken delegatieleden en Sima Sami Bahous, Executive Directeur van UN Women, tijdens en na het forum hun steun uit voor betekenisvolle jongerenparticipatie. De jongeren zelf deelden die aanbevelingen verder in onder andere het Vienna Café met CSW delegaties. 

Het CSW66 Jongeren Forum was een mijlpaal en een stap vooruit op de weg naar meer betekenisvolle en inclusieve jongerenparticipatie ook op het gebied van gendergelijkheid en de klimaatcrisis.

De eerste dag is hier terug te kijken. Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met Renate Adriaansens, National Gender Youth Activist bij UN Women.

Comments

Popular posts from this blog

The CSW68 is a wrap!

  Met Nederlands ambassadeur en CSW Facilitator Yoka Brandt op de foto na afloop van de CSW68 “We have reservations on the text. We don’t have instructions to proceed to adoption .” After seven days of negotiations at the UN during this year’s Commission on the Status of Women (CSW), Nigeria almost blocked the negotiated outcome document from being adopted. Almost, because after some formal and informal interventions in Conference Room 4, the Nigerian delegate, flanked by the Dutch Ambassador Yoka Brandt, added: “I now have instructions to support the adoption.” On the balcony filled with civil society as well as in the plenary room there was a clear sigh of relief followed by enthusiastic applause, hugging and photo taking. We have Agreed Conclusions ! Early negotiations As usual, the CSW negotiations process started early February with a Zero Draft , developed by UN Women and the CSW Bureau. And with input and inspiration taken from the Secretary General Report. For the EU, as

CSW68 Youth Dialogue statement by Fenna Timsi

  Dutch youth representative Fenna Timsi gives her statement in the CSW68 Youth Dialogue On Thursday afternoon, 14 March 2024, the Dutch youth representative Fenna Timsi gave her statement in the CSW68 Youth Dialogue inside the UN. The reflections from several participants of this year's Youth Dialogue - the second ever as part of the CSW - were that it has much improved compared to last year. Importantly, many more of the people who were given the floor were actually young people themselves. Many of the statements were rich and relevant in content with clear and important messages for the government delegates in the other room in the UN who had started the negotiations for the outcome document. Read Fenna's statement below or see the full Youth Dialogue here (Fenna's statement is at 1:20:10). Dear all,   As the Dutch UN Youth Representative, I thank you to speak independently on behalf of young people in the Netherlands, not on behalf of the government. I spoke to many yo

Blog van ngo-vertegenwoordiger Gijs Verbraak - week 1

Minister Dijkgraaf (OCW) schud de hand van ngo-vertegenwoordiger Gijs Verbraak Zo, de eerste week van de CSW68 zit erop. Een leuke en drukke week!  Side events   De eerste dagen heb ik vooral evenementen bijgewoond om informatie op te halen. Er worden hier heel veel bijeenkomsten, ‘side events’ genoemd, georganiseerd door overheden en door het maatschappelijke middenveld en activisten.  Ik heb veel geluisterd naar en gesproken met vrouwen en meisjes die te maken hebben met discriminatie en achterstelling. Vrouwen en meisjes die door het systeem in armoede leven. Of die niet worden geaccepteerd simpelweg door wie ze zijn, wat ze doen of van wie ze houden. Aangrijpende verhalen die het belang van de CSW onderstrepen.  Ook heb ik als vertegenwoordiger van het Nederlandse maatschappelijke middenveld in de delegatie deelgenomen aan een aantal officiële gesprekken zoals samen met de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger Fenna Timsi met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap